Veterinarska akupunktura

Med vsem tradicionalnimi metodami je v humani medicini prva dobila mesto, ki ji pripada, in uporabljajo jo seveda tudi v veterini

Akupunktura je zelo stara kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na vbadanju iglic v točno določene točke na telesu. Čeprav jo danes pri nas marsikdo še vedno šteje za alternativno zdravljenje, je akupunktura že od konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let uradna metoda zahodne medicine. Zaradi nekaterih vidnih uspehov jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priznala in izdelala tudi listo bolezenskih stanj, pri katerih je priporočeno zdravljenje z akupunkturo. V Sloveniji je le akupunktura uradno priznana kot komplementarna medicina, in sicer kot del tradicionalne kitajske medicine. Pri ljudeh je metoda vedno bolj priljubljena, saj je naravna metoda, učinkovita in nima stranskih učinkov.

Zdi se, da psi in ljudje reagirajo na zabadanje iglic v akupunkturne točke podobno. Konji, mačke, ptice in druge zelo reaktivne živalske vrste se lahko nanj odzovejo še bolje.

Ta starodavna dopolnilna metoda zdravljenja postaja vse bolj priljubljena v veterinarski praksi. Homeopatski veterinar dr. Pitcairn je šaljivo pripomnil, da mu je jasno, zakaj je uradna medicina tako dobro sprejela akupunkturo: zato, ker uporablja igle, pravi, saj te vendar obvlada. Kakorkoli že: vsi, tako veterinarji kot zdravniki se strinjajo, da ima ta metoda odlične uspehe na področju obvladovanja bolečine.

V tujini ponujajo študentom veterine akupunkturo kot izbirni predmet, pri nas take prakse žal še ni, kar pa ne pomeni, da nam ni dosegljiva. Slovenski skrbniki psov in tudi mačk smo lahko nadvse zadovoljni, saj je veterinarska akupunktura na dosegu roke.

Akupunktura je umetnost, pravijo poznavalci. Čeprav poznamo razporeditve akupunkturnih točk po pasjem telesu na osnovi izdelane karte, pa te točke kljub temu niso tako nespremenljive. Ko gre za bolezen, se te točke lahko preselijo za centimeter ali dva. Prava umetnost jih je najti in ta posebni čut v prstih je potrebno razviti, gojiti in negovati.
Veterinarska akupunktura se odlično dopolnjuje z drugimi metodami tradicionalne medicine, s homeopatijo ali Bachovo cvetlično terapijo.

VOŠČILO

VSEM LJUDEM DOBRE VOLJE VOŠČIMO ZDRAVJA, SREČE IN POGUMA V NOVEM LETU! mag. Peter Levstek s sodelavci

Okužba kože – ZGODBA O NOVOFUNDLANDKI ARJUNI

Piše: Ingrid Movrin, lastnica psičke Arjune Spomladi 2019, pri še ne 10-ih mesecih starosti, so se pri psički pasme novofundlandec …

Ali veste?

Rezultati opravljenih analiz z magnetnim kvantnim analizatorjem – Pet Scan: Mag. Peter Levtsek: Opažam, da imajo vsi …