Bachovi cvetlični izvlečki za vedenjske težave psov

Težavno ali neželeno pasje vedenje je pri nas in tudi v svetu žal pogost vzrok za odločitev skrbnikov, da se takega psa znebijo

Od kar vemo, da so psi tudi čustvena bitja (kar je trdil že Charles Darwin) in tako še bližje človeku, njihovo vedenje in s tem povezane telesne težave lažje obvladujemo. V pomoč so tudi Bachovi cvetlični izvlečki, ki delujejo podobno kot homeopatija.

Bachovi cvetlični izvlečki

Sicer lahko razdelimo duševna stanja, na katera uspešno vplivajo Bachove cvetlične kapljice, v sedem skupin: strahove, negotovost, nezanimanje za okolico in dogodke, osamljenost, preveliko dojemljivost za tuje vplive, obup in občutek brezizhodnosti ter preobremenjenost s skrbmi za druge.

Dober skrbnik, ki temeljito opazuje vedenje svojega psa, lahko z nekaj truda uvrsti težave, ki jim je priča, v eno od naštetih skupin.

In ker sta telo in duševnost tako neločljivo povezana tudi pri živalih, uspešno uporabo Bachovih izvlečkov najbolje opiše naslednji primer:
Amber je bila 13 let stara psička pasme labradorec. Kljub svojim letom, delni izgubi vida in sluha je še vedno uživala življenje. S sobno čistočo nikdar ni imela težav, bila je nadvse ljubljen družinski član. Svoji skrbnici je v zadnjem času pričela povzročati skrbi, saj je vse bolj nerada hodila ven na potrebo, nadzor nad uriniranjem je izgubila tudi ob obiskih, ki se jih je zelo razveselila. Po takih neljubih dogodkih je bila vidno v zadregi. Ko se je skrbnica posvetovala z veterinarjem, ji je ta predlagal, naj psičko uspavajo zaradi njenih let in očitne nezmožnosti, da bi ohranila sobno čistočo. Pojavilo se je torej vprašanje, na katerega naleti veliko pasjih skrbnikov.

Skrbnica se je zaradi hudih dvomov posvetovala še s holistično terapevtko, ki je predlagala uporabo naslednjih Bachovih cvetličnih izvlečkov: trepetlike, ker psička brez pravega razloga ni hotela več iz hiše; macesna, da bi izboljšala psičkino samozaupanje; lesnike za dvig njenega dostojanstva; hkrati je tudi skrbnica dobila Bachove cvetlične kapljice za lastno uporabo: brest, da bi ojačala občutek, da je kos nastalemu položaju, in rožič, da bi ne dvomila v lastno presojo glede psičkinega stanja.

Po 48-ih urah je navdušena skrbnica terapevtki poročala, da Amber redno opravlja potrebo izven hiše in je popolnoma čista. Spet je pridobila veselje do življenja, pa tudi skrbnica je z zaupanjem gledala v prihodnost, vesela, da ji ni bilo potrebno seči po skrajnih odločitvah. Po nekaj mesecih je psička še vedno razveseljevala skrbnike s svojo družbo.

Zgodba bi se lahko – če se skrbnica ne bi odločila za uporabo Bachovih cvetličnih kapljic – čisto drugače končala. Zaradi stiske psičkine skrbnice bi psičko po nepotrebnem uspavali, v najboljšem primeru bi lahko uporabili niz farmacevtskih pripravkov za zdravljenje nehotenega puščanja urina in s tem ob dvomljivem uspehu tvegali neželene stranske učinke. Pri vsem tem je potrebno upoštevati tudi finančno in čustveno obremenitev Amberine skrbnice.

Žal veliko psov nima take sreče kot Amber in mnoge uspavajo zaradi na videz nerešljivih težav, kot so puščanje urina, neposlušnost, agresivnost, pretirano lajanje, posesivnost, uničevalnost. V večini primerov se takih psov lastniki znebijo in živali brez potrebe plačajo visoko ceno. Iz opisanega primera je razvidno, da je prenekatero težavo mogoče rešiti z malo truda in znanja ter brez visokih stroškov za vedenjske terapevte.

Mojca Sajovic

Vir: Helen Graham, Gregory Vlamis: Bach Flower Remedies for Animals

VOŠČILO

VSEM LJUDEM DOBRE VOLJE VOŠČIMO ZDRAVJA, SREČE IN POGUMA V NOVEM LETU! mag. Peter Levstek s sodelavci

Okužba kože – ZGODBA O NOVOFUNDLANDKI ARJUNI

Piše: Ingrid Movrin, lastnica psičke Arjune Spomladi 2019, pri še ne 10-ih mesecih starosti, so se pri psički pasme novofundlandec …

Ali veste?

Rezultati opravljenih analiz z magnetnim kvantnim analizatorjem – Pet Scan: Mag. Peter Levtsek: Opažam, da imajo vsi …