Ozon in rak

Vloga ozonske terapije pri zdravljenju raka pri živalih

Danes se zdi, da ima večina hišnih ljubljenčkov diagnosticiranega neke vrste raka, naj bo to redka ali pogosta oblika. Toda ali mora imeti rak za posledico evtanazijo ljubljene hišne živali? Absolutno ne! Ozonoterapija je malo znano zdravljenje, ki lahko pomaga organizmu vašega ljubljenčka pri napadu rakavih celic in obnovi njegovo zdravje.

Živali, tako kot ljudje, zdaj živijo dlje kot njihovi predniki, vendar so zaradi daljšega življenja izpostavljene več boleznim in drugim posledicam staranja. Po podatkih Animal Cancer Foundation je v ZDA približno 65 milijonov psov in 32 milijonov mačk. Od tega jih vsako leto približno 12 milijonov zboli za rakom. Organizacija z imenom FETCH a Cure je objavila članek, ki navaja, da je rak glavni vzrok smrti pri 47 % psov in 32 % mačk.

NAJPOGOSTEJŠE VRSTE RAKA
Približno ena tretjina vseh tumorjev pri psih je kožnih tumorjev, do dvajset odstotkov pa je tumorjev mastocitov (velikih celic, ki so vpletene v alergijske in vnetne reakcije – op.prev.). Najpogosteje najdemo mastocitne tumorje na koži, sledijo vranica, jetra in kostni mozeg. Približno polovico vseh kožnih tumorjev najdemo na telesu, še štirideset odstotkov na okončinah (najpogosteje na zadnjih okončinah), preostanek pa na glavi ali vratu. Približno enajst odstotkov se jih pojavlja na več kot eni lokaciji.
Seznam najpogostejših vrst raka:
Koža: Kožni tumorji so zelo pogosti pri starejših psih, veliko manj pogosti pri mačkah. Večina kožnih tumorjev pri mačkah je malignih, pri psih pa so pogosto benigni. Vaš veterinar mora pregledati vse kožne tumorje pri psu ali mački, da ugotovi, ali so maligni.
Mlečna žleza (prsi): 50 % vseh tumorjev dojk pri psih in več kot 85 % vseh tumorjev dojk pri mačkah je malignih. Sterilizacija hišnega ljubljenčka pred 12. mesecem bo močno zmanjšala tveganje za raka na mlečni žlezi.
Glava in vrat: Novotvorba ust je pogosta pri psih in manj pogosta pri mačkah. Znaki, na katere je treba biti pozoren, so masa ali tumor na dlesni, krvavitev, nenavaden vonj iz gobčka ali težave pri prehranjevanju. Ker so številne otekline maligne, je nujno zgodnje, agresivno zdravljenje. Novotvorba se lahko razvije tudi v nosu mačk in psov. Krvavitev iz nosu, težave z dihanjem ali otekanje obraza so znaki, ki lahko kažejo na novotvorbo in jih mora pregledati vaš veterinar.
Limfom: Je rak belih krvnih celic, ki krožijo po krvi in limfnem sistemu in je pogosta oblika raka pri psih in mačkah. Zanj je značilno povečanje ene ali več bezgavk v telesu. Virus nalezljive mačje levkemije je lahko vzrok za limfom pri nekaterih mačkah.
Testisi: Tumorji testisov so redki pri mačkah in pogosti pri psih, zlasti tistih z zadržanimi modi (moda, ki se med rastjo niso premaknila v običajne položaje in se lahko nahajajo v trebuhu ali med trebuhom in mošnjo).
Abdominalni tumorji: Tumorji v trebuhu so pogosti, vendar je težko postaviti zgodnjo diagnozo. Izguba teže ali otekanje trebuha sta znaka teh tumorjev.
Kost: Kostni tumorji se najpogosteje pojavljajo pri psih velikih pasem in psih, starejših od sedem let, in redko pri mačkah. Predstavljajo 85 % do 98 % vseh primarnih tumorjev kosti pri psih. Najpogostejša mesta so kosti nog v bližini sklepov. Vztrajna bolečina, šepanje in oteklina na prizadetem območju so pogosti znaki bolezni.

MITOHONDRIJI IN RAK
Mitohondriji so drobne celične strukture, ki pomagajo pri ustvarjanju energije za celice. Čeprav so majhni, predstavljajo 10 % celotne telesne teže živali. Zdravi mitohondriji so ključnega pomena za zdravje naših hišnih ljubljenčkov. Če na PubMed hitro poiščete »mitohondrije« IN »kisik«, boste dobili 44.609 rezultatov. Temu je vzrok neposredna povezava med zdravjem mitohondrijev in izrabo kisika.
Formula gre takole: optimalna izraba kisika = zdravi mitohondriji = zdrav hišni ljubljenček.
Dr. Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade za raziskave raka, je dejal: »Rak ima samo en glavni vzrok. Gre za zamenjavo normalnega kisikovega dihanja telesnih celic z anaerobnim (t.j. s pomanjkanjem kisika) celičnim dihanjem.”
V bistvu je dr. Warburg rekel, da če lahko popravimo vzorce dihanja celic, lahko odpravimo raka.

KAKO DELUJE OZONOTERAPIJA?
Če kupite škatlo Smart-ovih žitnih ploščic, boste na sprednji strani videli s krepkimi črkami natisnjeno »Originalni antioksidanti«. Vsi poznamo pomen antioksidantov, vendar res nimamo pojma, zakaj so pomembni. Antioksidanti so pomembni, ker ščitijo nas in naše ljubljenčke pred preveliko oksidacijo.
Predstavljajte si zarjavel žebelj. Rjavenje je proces oksidacije. Ta razgradi jeklo, iz katerega je žebelj, in, če je časa dovolj, bo oksidacija povzročila, da popolnoma razpade. Enako velja za celice. Medtem ko potrebujejo kisik za življenje, jih preveč oksidacije na koncu uniči. To je ravnovesje. Tako kot vrvohodec mora telo vašega ljubljenčka uravnoteženo porabljati kisik, ne da bi mu dovolilo, da preplavi antioksidantni obrambni sistem vašega ljubljenčka.
Antioksidativni sistem lahko vzpodbudimo z uporabo ozonoterapije. Majhen, nadzorovan odmerek ozona, ki ga vnesemo v telo, bo povzročil idealno količino oksidativnega stresa. Ta stres bo proizvedel antioksidativne encime, ki so ključnega pomena za optimalno izrabo kisika. To je tisto, kar je ozonska terapija – optimizacija izrabe kisika!

Kisik je najpomembnejše hranilo, ki ga živali potrebujejo. Pravzaprav je dr. Arthur Guyton, ki je napisal The Textbook on Medical Physiology, dejal: “Vse kronične bolečine, trpljenje in bolezni so posledica pomanjkanja kisika na ravni celic.”
Bolan hišni ljubljenček ima VEDNO zmanjšano sposobnost izrabe kisika. Če lahko izboljšamo sposobnost živalskega telesa za izrabo kisika, bo sledilo boljše zdravje. To je tako preprosto.
»Ne glede na to, ali se zdravijo izključno celostno (holistično) ali hkrati na konvencionalni način, je kakovost življenja mojih bolnikov z rakom veliko boljša od povprečnega bolnika z rakom … pravzaprav se ne morem spomniti takšnega, ki ne bi daleč presegel njihove napovedi za dolžino in kakovost življenja.” – Dr. Judith Shoemaker

RAZISKAVE
Časopis IVC Journal je objavil članek z naslovom »Ozonska terapija raka v veterinarski medicini«. Članek pojasnjuje, da ozon prispeva k nastanku zdravih celic IN uničuje nezdrave celice. Ta kombinacija je ključna za pomoč živalim z diagnozo katere koli vrste raka.
Dr. Zullyt Rodriguez v svoji pronicljivi knjigi z naslovom »Ozonska terapija v veterinarski medicini« ocenjuje različne študije, ki so uspešno preučevale učinke ozonske terapije, ko je šlo za raka. Pravzaprav je celo poglavje posvečeno tej temi in razumevanju mehanizmov delovanja, ki bi lahko bili vključeni.
Vrste raka, ki so obravnavane v knjigi:

 • pljučni tumorji
 • levkemija
 • sarkomi
 • Leixov pljučni karcinom
 • ploščatocelični karcinom
 • VX2 karcinom

Avtohemoterapija (MAHT), rektalna insuflacija, intratumorske plinske injekcije in intraperitonealne plinske injekcije so bile metode dajanja ozona, uporabljene v teh študijah.

Nekateri učinki, ki so jih opazili kot posledica ozonske terapije, so:

 • zmanjšane metastaze pljučnih tumorjev
 • zmanjšano število razsevkov
 • zmanjšana velikost tumorja
 • povečani levkociti in prostaciklin, kar vodi do večje stopnje preživetja
 • regresija tumorske mase
 • zmanjšano vnetje
 • ohranjena struktura tkiva
 • zaščiteno ledvično tkivo z obnovo encimskega antioksidantnega sistema

Poleg tega, kaj lahko ozonska terapija naredi v zvezi z rakom, je bil del tega poglavja v knjigi dr. Rodrigueza namenjen tudi prikazu, kako se lahko ozonska terapija uporablja kot dopolnilno zdravljenje obsevanju in kemoterapiji. Ko so živali podvržene obsevanju in/ali kemoterapiji, so nagnjene k številnim stranskim učinkom, ki lahko privedejo do poslabšanja njihovega stanja.

Študije so pokazale, da lahko ozonska terapija učinkovito zmanjša vnetje, zmanjša dolgotrajni oksidativni stres (to ni v nasprotju s tem, kar smo že omenili), zaščiti tkiva in organe, poveča apetit in izboljša kakovost življenja bolnika z rakom. V nekaterih primerih je ozonska terapija omogočila nadaljevanje tradicionalnega zdravljenja, ki bi ga negativni stranski učinki zagotovo zaustavili.

Viri:
https://www.o3vets.com/the-role-of-ozone-therapy-to-treat-cancer-in-animals/
https://fetchacure.org/

VOŠČILO

VSEM LJUDEM DOBRE VOLJE VOŠČIMO ZDRAVJA, SREČE IN POGUMA V NOVEM LETU! mag. Peter Levstek s sodelavci

Okužba kože – ZGODBA O NOVOFUNDLANDKI ARJUNI

Piše: Ingrid Movrin, lastnica psičke Arjune Spomladi 2019, pri še ne 10-ih mesecih starosti, so se pri psički pasme novofundlandec …

Ali veste?

Rezultati opravljenih analiz z magnetnim kvantnim analizatorjem – Pet Scan: Mag. Peter Levtsek: Opažam, da imajo vsi …