Okužba kože – ZGODBA O NOVOFUNDLANDKI ARJUNI

Okužba kože – ZGODBA O NOVOFUNDLANDKI ARJUNI

Piše: Ingrid Movrin, lastnica psičke Arjune

Spomladi 2019, pri še ne 10-ih mesecih starosti, so se pri psički pasme novofundlandec pojavile težave s kožo. Začelo se je z intenzivnim praskanjem, predvsem področja brade in trebuha, zaradi bakterijskega vnetja je takrat prejela tudi antibiotično terapijo. Vnetje se je pozdravilo, praskanje pa je bilo še vedno prisotno. Zaradi intenzivnega srbenja, ki se ni odzvalo na kortikosteroide niti na ostala sredstva za zmanjševanje srbenja, se je psička večkrat spraskala ali celo pogrizla, kar je še dodatno poškodovalo kožo in omogočilo še hujši izbruh bolezni – in s tem ponovno antibiotično terapijo.

Z veterinarjem sva sumila na morebitno alergijo, zaradi česar sva naredila testiranje na vse možne alergene – od hrane, pršic, bolh, plesni, zunanjih alergenov (trave, drevesa, pleveli) – vsi izvidi so bili negativni. Po nadaljnjih bakterioloških raziskavah kože je bilo ugotovljeno, da ima okužbo z odpornimi sevi Staphylococcus (t.i. MRSP, methicillin-resistant S. pseudintermedius) in Pseudomonas, kar smo zdravili z antibiotiki na podlagi narejenega antibiograma. Okužbo smo takrat pozdravili, vendar je praskanje kljub temu ostajalo, bilo pa je vseeno malce manj intenzivno.

Na žalost je okužba kasneje še večkrat izbruhnila (po navadi 2–3 tedne po končani terapiji z antibiotiki). Januarja 2020, ko je bil izbruh še posebej intenziven, smo na podlagi antibiograma ugotovili, da je Staphylococcus postal odporen na čisto vse antibiotike. Zaradi obremenjenosti organizma z vsemi dotedanjimi terapijami so se pojavili še problemi s črevesjem (najverjetneje se je razvil sindrom prepustnega črevesja, ang. leaky gut) in jetri ter glivična okužba kože.

Tako nam ni preostalo drugo kot podporna terapija. Nadaljevala sem z rednimi kopanji s Plivaseptom in nežnim šamponom enkrat do večkrat tedensko ter podporo prebavnega sistema: s spremembo hrane (iz briketirane smo prešli na hladno stiskano) in določenimi prehranskimi dopolnili, ki so se pri psički pokazali kot učinkovita podpora.

Kljub brezizhodnemu položaju nisem obupala in sem naprej iskala morebitne alternativne terapije, ki bi psički vsaj malo olajšale simptome. Tako smo začeli še z bioresonančnimi terapijami, sprva tedensko, trenutno jih naredimo nekajkrat letno, in homeopatijo.

Pruritus (srbenje) je skozi ves ta čas ostajal konstanten, spreminjala se je samo intenziteta. Spomladi 2022 se je ponovno pojavil dermatitis v večjem obsegu (prizadeto skoraj celo telo), dlaka je izpadala na polno (psička je bila skoraj gola). Ob izbruhih ima vedno še sekundarno glivično okužbo, predvsem na spodnjem delu vratu, kar še intenzivira pruritus. Kljub tedenskemu kopanju, prehranskih dopolnilih za podporo kože in dlake in bioresonančni terapiji se stanje ni umirjalo.

Ker sem že pred leti v več strokovnih člankih zasledila, da naj bi pri takih težavah pomagala tudi ozonoterapija, sem naprej iskala in poizvedovala, ali je kakršnakoli možnost zanjo. Na srečo sem zasledila, da naj bi jo izvajali tudi v Sloveniji, kontaktirala sem mag. Levstka in avgusta 2022 smo začeli s terapijo.

Ker psička na vse dotedanje alternativne terapije ni odreagirala v celoti, si tudi za ozonoterapijo nisem delala prevelikih upov. Vendar sem bila že po samo treh terapijah pozitivno presenečena. Pruritus se je zmanjšal za vsaj četrtino, koža se je pocelila, bakterijska in glivična vnetja so se sanirala, tedensko kopanje ni bilo več potrebno, popravilo pa se je tudi samo počutje psičke: delovala je veliko bolj živahna in zadovoljna.

Terapijo, ki obsega rektalno aplikacijo ozona, mATH – Minor Ozonated Autohemotherapy in bagging, smo na začetku izvajali tedensko, trenutno jo ponavljamo na dva meseca. Pri metodi mATH, ki znatno dvigne imunsko odpornost organizma, gre za aplikacijo približno pet mililitrov lastne krvi, ki jo ozonirano mag. Levstek vbrizga v mišičnino. Psička se je potrpežljivo odzvala tudi na bagging: pri tem telo psa – glava ostaja zunaj – zavijemo v vrečo, neprodušno zapremo in vrečo napolnimo z ozonom. V tem položaju ostane Arjuna vsaj osem do deset minut.

Zaradi navdušenja nad tem, kako dobro se psička odzove na ozon, sem se odločila še za nakup profesionalnega SPA sistema, s katerim doma delava masažne ozonske kopeli, ki jih kombiniram z uporabo Derma Revitalize naravne kozmetike, narejene za zdravljenje BSD (Black Skin Disease) in ostalih kožnih obolenj.

Že po nekaj kopelih je bil rezultat več kot očiten – koža ni več vneta, pruritus je zmanjšan, dlaka je po nekaj dnevih začela rasti. Največje zadovoljstvo pa je videti psičko, ki se neprimerno bolje počuti in je polna energije in veselja.

 

Tokratni prispevek nam želi povedati, da je delo veterinarjev zaman ali samo delno uspešno, če ni zavzetega sodelovanja pasjega lastnika. Ingrid se je boja z zahrbtnimi bakterijami lotila nepopustljivo, srčno in garaško. Obe z Arjuno sta naši spoštovanja vredni obiskovalki, za kateri mi ni težko vložiti v delo vsega znanja in truda, ki ju premorem.

Mag. Peter Levstek, dr. vet. med.

VOŠČILO

VSEM LJUDEM DOBRE VOLJE VOŠČIMO ZDRAVJA, SREČE IN POGUMA V NOVEM LETU! mag. Peter Levstek s sodelavci

Okužba kože – ZGODBA O NOVOFUNDLANDKI ARJUNI

Piše: Ingrid Movrin, lastnica psičke Arjune Spomladi 2019, pri še ne 10-ih mesecih starosti, so se pri psički pasme novofundlandec …

Ali veste?

Rezultati opravljenih analiz z magnetnim kvantnim analizatorjem – Pet Scan: Mag. Peter Levtsek: Opažam, da imajo vsi …